Maria Montessori, çocuğun gelişimine yönelik keşifleri ile tüm dünyada eğitimcilere ilham veren öncü bir bilim insanı olarak tanınır. Bugün Montessori eğitimi, dünya çapında 140’tan fazla ülkede doğumdan on sekiz ve yetişkinliğe kadar her yaşta uygulanmaktadır.

Maria Montessori 1870 yılında İtalya’da doğdu. Yaşadığı dönem koşullarının şartlarını kabul etmeyerek erken yaşlarda isteklerin peşinden giderek ülkesinin ilk kadın doktoru unvanını kazandı.

Tıp, psikoloji, antropoloji ve eğitim alanlarında çalışırken birçok mucizelere tanık oldu ancak o dünyaya çocukların yaşamlarında fark yaratan bir bilim insanı olarak iz bıraktı. Eğitimciler ona mucizeler yapan kadın ismini verdi. 

Akademik çalışmalarını ilk önce öğrenme yetersizliği olan çocukları normal çocukların seviyesine getirerek bilim dünyasında yankı uyandırdı. Onun için bu keşfi bir başlangıçtı, sonrasında çocukların dünyasını keşfederek birçok çalışma yürüttü. Çocuklar söz konusu olduğunda onun mesajı her zaman ben sadece çocuğu takip ettim demiştir. Çocukla ilgili ilk gözlemini Case de Babını ilk açıldığı gün 6 Ocak 1907’deki izleniminde şöyle aktarır; 

“Bir gün onlara farklı gören gözlerle baktım ve kendime sordum: siz kimsiniz, siz daha önce gördüğüm çocuklar mısınız? Ve içimden dedim ki: Belki de insanlığı kurtarmaya gelecekleri söylenen o çocuklarsınız. Eğer öyleyse, seni takip edeceğim. O zamandan beri, mesajlarını kavramaya ve onları takip etmeye çalışan biriyim”

Ve onları takip edebilmek için tüm hayatımı değiştirdim. Neredeyse 40 yaşındaydım. Önümde bir doktorluk kariyeri ve üniversitede bir profesörlük vardı. Ama hepsini bıraktım, çünkü onları takip etmeye ve onları takip edebilecek başkalarını bulmaya mecbur hissettim, çünkü onlarda ruhun sırrını gördüm.

Çocuklarda gördüğüm olgunun çok büyük ve heyecan verici bir şey olduğunun önemini asla yeterince anlaşılmayacak. Yaşamın sırrı, hiçbir zaman yeterince çalışılmayacak. ……Bu, çocukların kendilerinden gelen bir vahiy olduğunun en açık delilidir”

(6 Ocak 1942 tarihinde Montessori dersine katılan bir öğrencin notları AMI sayfasından alıntı yapılmıştır.)

 

Maria Montessori 1907 yılın da Casa de Bambini ilk çocuk evindeki başarıları ilk başta İtalya’da ve daha sonra tüm dünyada ilgi odağı haline geldi. Dünyanın farklı yerlerinde bulunan bilim insanları çocuk evine ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi edindi, gözlemlerde bulundular, kendi kültürlerinde uygulama konusunda bir kültür elçisi oldular.

 1913 yılında Dr. Montessori Amerika’ya bir ziyarette bulundu. Ziyaretten sonra, Alexander Graham Bell “Montessori Educational Association” adıyla eğitim birliği kurdu. 1915, Montessori ikinci ziyaretinde “cam sınıf” uygulamasını inceledi ve bir sergiye katıldı. Bu sırada Ulusal Eğitim Birliği adında, uluslararası anaokulu öğretmen eğitim programını yürüttü.

 

Dr. Montessori 1917 yılında, İspanya hükümetin daveti üzerine araştırma enstitüsü açtı. İki yıl sonra Londra’dan öğretmen eğitimlerine başladı. 1922 yılında okullarda denetleyici eğitim müfettişi olarak atandı ve 1929 yılında AMI (Uluslararası Montessori Birliğini) kurdu. Mussoli rejimi ülkede ortaya çıktığında Montessori iki seçeneği vardı. Okullarını rejimin isteklerine yerine getirecekti ya da ülkeden ayrılacaktı. Montessori eğitimi hiçbir zaman politik faaliyetlerin bir parçası olmasını kabul etmemiştir. Bu düşüncesi uğruna bir gecede sahip olduğu okulları kapatarak ülkesinde ayrılmak zorunda kaldı. 1934 yılında önce İspanya ve sonra Hollanda, Hindistan seyahat etti. Hindistan’da seyahati sırasında ikinci dünya savaşın çıkması nedeniyle 7 sene Hint topraklarında yaşadı, bu sırada oğlu tutuklandı kendisi ev hapsinde tutuldu. 

Maria Montessori kırsal bir kesimde iki yıl ev hapsi geçirdi. Bu deneyim Montessorin tüm canlılar arasındaki ilişkilerine yönelik düşüncesini oluşmasına zemin hazırladı eğitimde yeni bir doğumun gerçekleştiği bir dönemdir. Bu düşünceleri 6-12 yaş Kozmik eğitim olarak duyuldu Düşünce sistemini daha sonra Gandi, Nehru ve Tagore gibi ruhsal rehberlerle vakit geçirerek eğitim felsefesi zenginleştirerek yeni bir boyut kazandırmış oldu.

İnsanlığa yaptığı katkılardan dolayı 1949,1950 ve 1951 yılların Nobel Barış ödülüne aday gösterildi.

1946 yılında Amsterdam’a geri döndü, 1949 yılında Londra’da öğretmen eğitim faaliyetlerinde bulundu. Son nefesine kadar konuşmalar, seminerler, eğitimler vererek bizlere büyük bir miras bıraktı. 1952 yılında vefatından sonra oğlu Mario Montessori annesinde kalan mirası ve yarım kalan çalışmaları günümüze ulaştırdı. 

İtalya Bergama’da AMI merkezi kurarak bu köklü mirası gelecek kuşaklara ulaşmasına katkı sağladı. Mario 1956 yılında annesin vefatından sonra ilk eğitim programını başlattığında günümüzde ekol olan pek çok bilim insanı eğitimlere katılmıştı. Margaret Stephenson, Camillo Granzi vb…

İtalya da bulunan eğitim kurumu günümüzde aynı kalitede eğitimci yetiştirmeye devam ediyor. Eğitim kurumunu görmek isterseniz “montessoribergamo” sitesinden bakabilirsiniz. 

1960 yılının başlarında Mario Montessori onayı ve desteğiyle eğitim sistemin Amerika’da yaygınlaşması ve daha çok öğretmene ulaşması amacıyla American Montessori Society (AMS) vakfı kuruldu.

Bu vakfın kurulmasından kısa süre sonra çok sayıda vakıf kurularak öğretmen eğitimin yaygınlaşması katkıda bulundu. AMI ve AMS kurumlarına nispeten daha az duyduğumuz dünya tarafında geçerliliği onaylanmış sekiz tane kurum bulunmaktadır.

  1. American Montessori Society (AMS)
  2. Association Montessori International (AMI)
  3. Association Montessori International – USA (AMI-USA)
  4. Christian Montessori Fellowship (CMF)
  5. Independents not in a Consortium (IND)
  6. International Association of Progressive Montessori (IAPM)
  7. International Montessori Council (IMC)
  8. Montessori Educational Programs International (MEPI)
  9. Montessori Institute of America (MIA)
  10. The Pan American Montessori Society (PAMS)

Size yukarıda isimlerini belirttiğim on tane eğitim vakfının sağladığı eğitim programları dünyanın her yerinde geçerliliği olan akredite Montessori Öğretmen Eğitimi Akreditasyon Konseyi (MACTE) bağlıdır. Dünyanın her yerindeki çocuklara kaliteli Montessori eğitimi sağlamak misyonuyla 1995 yılında Amerika’da çalışmalarına başladı.

 

MACTE kuruluşu Öğretmen Eğitim Programında çok hassas ve özenli çalışıyor. Eğitim Programına kabul edeceği kuruluşları ayrıntılı bir süreçten geçirdikten sonra kabul etmektedir. Hedefleri eğitim kalitesini koruyarak geçmişten gelen mirası gelecek nesiller taşımak.

Montessori eğitimi veren farklı vakıfların olması zamanla kendi içinde bir ekol oluşmasın sebep oldu. Eğitim Programın temel felsefesi ve kuralları korunarak uygulanışı, sunum adımları gibi konularda fikir ayrılıkları olmuş. Bununla birlikte teknolojin entegrasyonu konusunda ve farklı uygulamalarda bulunmaktadırlar. Örneğin AMI programı öğretmen Eğitim’de ilk zaman yapılan el çizim ve albüm yazım kurallarını günümüzde devam ettirirken AMS vakfı bu konularda esneklik tanıyarak öğrencilerine teknoloji kullanımına izin vermiştir. Aynı zamanda eğitim programına günümüzde popüler olan Mindfullnes, teknolojin sınıflara girmesi gibi konularda her geçen gün kendilerini güncellemeyi devam etmektedirler.

Montessori öğretmeni olmak isteyen ancak maddi imkanları yetersiz olan öğretmen adayları için ABD çok sayıda burs fonu bulunmaktadır. Bu alanda yeterli ölçüde İngilizce dil becerisine sahip ve kariyerini bu alanda yapmayı hedefliyorsanız eğer sizde bu imkanları değerlendire bilirsiniz. 

 

Merak ettiklerinizi yorum kısmına ekleyebilirsiniz.

Sevgiler

Betül Kamer