İlkokul Montessori sınıflarında yeni öğretim yılı dönemi hazırlıkları üç aşamada olur. Hazırlanmış Çevrenin planlanması, Veli oryantasyonu ve Yıllık ve Haftalık Planların oluşturulması.

Haziran ayında eğitim yılı bittiğinde bir sınıf tamamen toplanır ve eğer kirliyse duvarlar badana yapılır ve sınıf toplanarak her materyal güzelce paketlenir.

Yeni bir eğitim yılı başlamadan önce öğretmenler sınıfa on gün önceden gelerek çalışmaya başlar. Sınıfa girdiğinizde ilk iş sınıf düzeni yeniden oluşturulmasıdır. Hazırlanmış çevrenin ilk adımı sınıf alanları tekrardan kurgulanır ( Hazırlanmış çevreyi daha detaylı bir yazımda ayrıca anlatacam.)

Bu aşama öğretmenlerin en çok zaman ayırdığı, bir süreç. Sınıfı yeniden planlıyorsunuz ve her noktasına kendinizde özgün bir dokunuş için uzun süre düşündüm farklı öğretmenlerin sayfalarından inceleyerek ilham aldığım bir aşamaydı. Size bu alanda özellikle tavsiyem sınıfınızı bir kağıda çizin ve alanları üzerine yazın, daha sonra rafları hareket ettirin.

Sınıfa ruh katacak, canlı ve huzur hissettirecek küçük ayrıntılar ekleyin. Canlı bitkiler sınıf atmosferine ferahlık veriyor, burada dikkat edeceğiniz husus bitkileri koyduğunuz alanlar. Sınıfınıza uzaktan bir süre izleyin, enerjisi düşük biraz karanlık kalmış alanları canlı bitki koyabilirseniz eğer alanın enerjisini yükselterek daha ferah ve güvenli ortam hissi verebilirsiniz.

İkinci en önemli detay sınıfa ünlü insanların alıntı sözleri, duvara konulan bir tablo yada resim ve çocukları motive edecek bazı sözler yazabilirsiniz. Sınıfımı planlarken benim en çok zorlandığım ayrıntılardan birisidir. Çünkü eklediğiniz her yazıdan bir nevi sorumlusunuz, öğrencilerin alışkanlıklarını, sınıf rutinleri dolaylı olarak etkileyeceğini inanıyorum. Sizde bu konuda karar vermede zorlanırsanız eğer etsy, amazon gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.

Üçüncü detay ise çocuklar sınıfa başlamadan önce evlerine kart gönderiyoruz. Veli uyum toplantısından sonra  cuma günü öğrencileri aileleriyle birlikte sınıfa davet edilir. Bu aşamada ön tanışma olur, sohbet edersiniz veya ailelerin soruları cevaplanır.

Yeni bir eğitim yılı başlamadan önce iyi bir planlama ve küçük detaylar iyi bir başlangıç yapmanızı katkı sağlar.

Bu konulara ek olarak üzerinde çalışacağınız diğer konular eksik materyallerin listesini çıkarmanız. Yıllık plan ve haftalık planlar genel başlıkların listelenmiş olması.