Montessori’nin eğitim yaklaşımı, her çocuğun benzersiz öğrenme yolunu saygı duyar ve kendi hızında ilerlemesine destekler. çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir şekilde gelişmesine izin verir. Beyinlerimiz birden fazla duyuyu harekete geçiren deneyimlere yanıt verir. Montessori matematik materyalleri, dokunsal doğalarıyla çeşitli nöral yolları uyarır. Çocuklar boncukları, küpler ve diğer materyalleri manipüle ettikçe, beynin içinde bağlantılar kurarlar ve matematiksel kavramları elle deneyimleyerek pekiştirirler.

İlkokul düzeyinde çocukların matematik öğretiminde çocukların kendi hızlarına öğrenmeye ihtiyaç duyarlar. Montessori eğitimi, kendi kendine öğrenmeye büyük önem verir. Bu, beynimizin doğal olarak bilgiyi emme şekliyle mükemmel bir uyum içindedir. Çocuklar materyalleri kendi hızlarında keşfettiklerinde, beyinleri etkin bir şekilde problem çözücüler haline gelir, bağlantılar kurarlar ve anlayışlarını derinleştirirler.

İlkokula başlayan çocuklarda en çok duyduğumuz söz. Matematik çok zor !! Ben yeterince zeki bir çocuk değilim! Bu soruları çözemiyorum ve Okul Çok Sıkıcı bir yer. Bir zamanlar bende çocukken bu sözleri çok kullanırdım ve benim eğitim yaşamın boyunca öz güvenime ve arkadaşlık ilişkilerinde birçok konuda sorun yaşadım.  Çünkü bir çocuk olarak dersi öğrenemediniz de sistem sizi yetersiz olarak değerlendirip özgüvenini kırıyor. Eğitim hayatınız daha başlamadan bitiyor. Bu yazıları okurken sizde kendi öğrencilerini, çocuklarınız anımsadınız bu konuda yalnız değilsiniz. Bir eğitimci olarak çocuklukta yaşadığım deneyim bir eğitici olarak çocukların acılarını anlayarak onlara nasıl yardımcı olmam konusunda bana ilham verdi.

Matematik, çocukların eğitim hayatlarında büyük bir öneme sahiptir, zira Albert Einstein ve birçok bilim insanına göre evrenin dili matematiktir. Matematik, yaşamın her yönünü etkiler; düşünme tarzımızı şekillendirir, problem çözme yeteneğimizi geliştirir, yaratıcılığımızı besler ve analitik düşünmeyi teşvik eder. Bu nedenle matematik, hayatımızın temel bir parçasıdır.Çünkü Montessori matematik materyalleri, sadece matematiği öğretmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi de besler. Beyin, sadece ders kitabının ötesinde düşünmeye teşvik edildiğinde, yenilik yapma, problem çözme ve matematik kavramlarını gerçek yaşam durumlarına uygulama yeteneği geliştir. Bu bağlamda Montessori materyalleri çocukların kitapların ötesine geçerek bir her konuda derinleşmelerine, öğrenmekten zevk alan, özgüveni yüksek çocuklar yetiştirirsiniz. Nasıl mı? Çocuk erken yaşta büyük sayılarla işlem yapabildiğini gördüğünde onun için zor kavramı yerine daha çok çalışarak başarma alışkanlığı kazandırırsınız.

Çünkü Montessori sistemine en büyük kazanım  zor bir ders yoktur sistem çocukların bakış açısını değiştirdiğinde daha zor ne yapabilirim sorusunu sorarlar.

15 yıldır bir eğitimci olarak çalışmalarımda birçok farklı çocukla tanıştım ve onların  yaşamlarındaki başarılarını, öğrenme sevgisine tanık olmak daha çok çocuğa ulaşmam için bana heyecan veriyor.

21. yüzyılın hızla gelişen teknoloji çağında, eğitim sektörü hala aynı eski yöntemlerle ilerliyor. Bugün ne yazık ki çocuklar eskiye göre çok daha zorlanıyor. Eskiye göre çok daha mutsuz. Teknoloji ilerledikçe çocukların geleceğe entegre olmaları zorlaşıyor. Ülkemdeki çocukların özellikle bu eğitimlerden faydalanarak yaşamlarında kısa süre çok fark yaracaklarına inanıyorum. Evrenin dilini okumayı öğretirsek eğer, geleceğe mutlu bireyler miras bırakarak bir toplumun kaderini değiştirebiliriz. Gelişmiş toplumların bireylerine genel ortak özellikleri mutlu, otantik kimlikleriyle yaşamda yer edinen bireyler olmaları.

Montessori sisteminde Oxford, İstanbulda ve New yokta çalışarak farklı bilgi ve tecrübelerimi katılımcılarla paylaşmayı hedefliyorum. Ekim ayında açtığım atölyeden geri dönüşler çok güzeldi.

Montessori Matematik Eğitiminde Şubat ayında yeni bir gruba daha başlıyoruz. Önceki gruplarımızda kısa süre içinde harika çalışmalara imza attık ve keyifli bir öğrenme yolculuğuna çıktık. Sizlerle de aynı deneyimi paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.