Montessori eğitim sistemi, temelde özgün çocukların yetişmesine olanak tanır ve bu, çocukların içlerindeki potansiyeli yaşamalarına fırsat vermekle ilgilidir. Önemli olan, onlara saatlerce akademik eğitim vermek, ders anlatmak veya bir şey öğretmek değil, doğru sorular sormak ve onları dikkatle gözlemlemekle beklemektir. Montessori eğitim sistemi hakkında birçok yazı ve yorum bulunmaktadır. Peki, sizce bu sistemin bu kadar güncel ve kabul edilen bir eğitim yöntemi olmasının ana nedeni nedir?

Sınıfımda öğrencilerimi gözlemlerken onlara OTANTİK ÇOCUKLAR olarak adlandırıyorum, çünkü eğitim onların içsel ruhlarına zarar vermek yerine, daha da gelişmelerine ve öne çıkmalarına yardımcı oluyor. Birlikte harika vakit geçiriyorlar, ancak özgünlüklerinden ödün vermiyorlar ve sevdikleri ilginç arkadaşları için de vazgeçmiyorlar. Bu gibi görünen küçük şeyler, aslında çok değerlidir. Onların öğretmeni olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bana inanılmaz bir değer katıyorlar.

Bu, OTANTİK ÇOCUKLAR’ın yetiştirilmesine katkı sağlar. Bugün sınıfımı şeffaf gözlüklerle izledim. Her çocuk çok farklı ve olağandışıdır. Her gün böyle olduğunu biliyordum, ancak farkına vardığım bir diğer şey şu ki, çocuklar birbirlerinin farklılıklarını yargılamazlar, onları oldukları gibi kabul ederler. Üzerlerine bir kalıp giymezler, içlerinden geldiği gibi davranırlar. İçtenlikle söyleyebilirim ki, bir öğretmen için bu zor bir durumdur. Bazen hepsi akıllı, uslu ve uyumlu çocuklar olsun isterdim. Ancak çocukları yargılamadan, içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmak için çaba harcıyorlar, kendilerini ifade etme çabası gösteriyorlar. İnanın ki, bu sınıfın en sessiz öğrencisi bile içsel olarak bunu yapıyor, kendini giyim tarzıyla ifade ediyor.

Bu sistem, çocukların görünmeyen yönlerini fark etmemizi sağlayacak yöntemler ve teknikler hakkında bilgi vermektedir.

“Eğitim dünyası, dünyadan koparılmış insanların, dünyayı dışarıda bırakarak hayata hazırlandıkları bir ada gibidir.” – Maria Montessori