Montessori eğitim sisteminin başarısın sırrı öğretmenin akademik eğitimin yanı sıra tinsel gelişimlerin bir o kadar önemseyen yaşamlarında yansıtan kişiler bu alanda yaptıkları işte değer ve saygınlığı görmüştür.

Maria Montessori öğretmen eğitimlerinde ve seminerlerdin sıkça ifade ettiği bir kavram. “Spiritual Preparing of Teacher” Öğretmenin ruhsal hazırlığı. Öğretmenliğin birinci esası öğretmenin içsel, ruhsal bir hazırlıktan geçmesi gerektiğidir. Montessori kendi yazılarında bahsettiği ” ruhsal hazırlık” yetişkinin çocuğu doğru bir şekilde anlamasıdır. Onu iyi anlamasına engel olan inançlar, önyargıyı ortadan kaldırılması gerektiğini vurgular. Bu düşünüldüğü kadar kolay bir şey değildir?

Ruhsal kelimesin kökeni Latince spiritus kelimesindir. Türkçeye çevirisi ruh, ruhla ilgili, ruhsallık anlamlarında çevrilmiştir. Ruh kelimesi dediğimizde her birimiz zihninde dinle bağlantı birçok kavram oluşmaktadır. Ruhsallık kelimesin daha derine indiğimizde sadece ÖZ kalır. İnsanların yapabilecekleri şeyleri yapmaları için hem içlerindeki Öz ile bağı kurarak içindeki ışığı dışa yansıtmaları beklenir.

Ben kimin? Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz, güçlü yönleriniz, zayıf yönleriz nelerdir. Yaradan’ın size hediye ettiği potansiyel ne kadarını keşfettiniz ve yaşıyorsunuz. Bu sorunların cevabın hepsi Özümü bize hatırlatan cevapları bize fısıldar.

Montessori eğitiminde bir rehberin en temelde görevi çocuğa rehber olmaktır der. Gerçek bir rehberin öncelikle kendini çok iyi tanımış olması gerekir ki tam manasıyla çocuğun içindeki potansiyeli keşfetmesi konusunda ona ışık olabilsin. Çocuk sınıfta özgürce hareket ederken iç sesini duymasını, sınıftaki keşifleri yoluyla dünyayı tanıyarak evrendeki dengeyi görmesini ve bir vizyon oluşturmasını hedefliyoruz.

Dr. Maria Montessori (1870-1952), Çocukların zihinlerini kendi başına inşa etmeleri için içsel rehberliğin sahip oldukları, odaklanma güçlerinin de doğal gelişimi katkısı olduğunu inanıyordu. Bu belki de dünyaya yaptığı en büyük katkılardan biriydi: eğer korunur ve beslenirse, çocuğun içsel kılavuzu çocuğun tam potansiyelinin gelişmesine yol açacaktır.

Maria Montessori uzun yıllar süren gözlem ve araştırmalarında çocukların kişiliklerin oluşmasında “dikkatin polarizasyonu” olarak adlandırdığı bir dönemde geçtiğini keşfetti. (Montessori, 1917/1965, s. 68). Çocuk bir çalışma aracılığıyla uzun süre bir işe odaklanarak “yüksek bilinç “ noktasına ulaşarak olağanüstü ruhani nitelikler sergilemektedir. Çalışma döngüsünü tamamladıktan sonra çocuklar sakini huzurlu ve tazelenmiş olarak gözlenmiş.

Küçük çocuklarımız emici bir zihinden öğrenirken, öğretmenlerimiz de gözlemci bir zihinden öğrenirler. Sadece çocukları gözlemlemeyi öğrenmek değil.

Öğretmenlerin kendilerini gözlemlemeleri ve öğretim uygulamaları üzerinde eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeleri eşit derecede önemlidir. 

Montessori eğitimin de sonucunda çocuklarda evreni ve evrendeki yaşam için takdir duygusu gelişir. Hiç görmedikleri ve göremeyecekleri insanlar hakkında armağan aldıkları anlarlar. Yaşamındaki en basit kolaylığı bir zamanlar olmadığını anlamalarına yardımcı olur. Hiç tanımadıkları insanlar duyulan takdir ve şükran duygusu çocuklarda topluma katkı sağlama konusunda içsel bir arayış içinde olmasını sağlar.

Tanrım, Çocukluğun sırrına ermemize yardım et ki çocukları senin adaletine ve kutsal iradene uygun bir şekilde tanıyalım, sevelim ve onlara hizmet edelim.( Maria Montessori, Emizi Zihin Kitabında Alıntıdır)

  • Referans ; Push Me, Pull You: What Role Should Parents Play in Advancing Their Child’s Education? by Michelle Morrison
  • The Adult In The Montessori Prepared Enviroment by Sharon Caldwell
  • The Montessori Difference: Understanding Its Essential Elementsby Punum Bhatia Ph.D
  • Emizi Zihin, Maria Montessori
  • Öz, Dr. Ken Robinson